Den nemme guide til at deltage i svenske emissioner

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Det er forbløffende let at deltage i enten ny-emissioner eller aktieudvidelser i svenske vækstselskaber. Her er en lille, men udførlig, guide til processen.

Før man deltager

Man skal gøre to forarbejder:

  • Man have sig et udenlandsk depot i sin bank.
  • Så skal man se sig rigtig godt for, hvad man sætter penge i.

Det første tager et par hverdage – afhængigt af bank. Det andet kan godt tage længere tid. For mig var processen omvendt:  at jeg fandt en aktie i en udvidelse, jeg tænkte, jeg måtte eje (jeg fik den i øvrigt ikke, og købte den alligevel efterfølgende) og arbejdede mig baglæns derfra.

Det er den største del af arbejdet!

Bestille aktierne

Aktierne sælges ikke via book-building, hvor du ikke kender prisen, men sælges til en fast udbudspris som fremgår af prospektet.

Næste step er at udfylde den bestillingsseddel, der følger med alle emissioner. Personligt gør jeg det altid elektronisk: han henter en ’Anmälningssedel’ hos emissionsselskabet og udfylder den på skærmen. Printer den ud, underskriver og scanner ind på mit arbejde. Herefter mailes den til den adresse, der står på sedlen.

Tre ting er vigtige: Anmäldningssedlen er bindende. Og husk at angive dit depotnummer korrekt – osse de nuller der står foran depotnummeret. Det tredje er: få en kvittering på at du har indsendt. Det er som regel osse smart at sige ja tak til faktura pr. mail.

Så er det ventetid. Jeg tjekker PM’er og ser efter om emissionen er overtegnet.

Når ventetiden er ovre, kommer forhåbentligt en regning – hvoraf også fremgår hvor mange af de ønskede aktier, man har fået. Jeg har ALDRIG fået det antal, jeg har ønsket – andelen har altid ligget mellem 66 % … og 0 %.

Får man aktier, skal man være vaks ved havelågen og få betalt (her dukker din eneste omkostning op: betaling af en regning til udlandet. Nordea tager 50 dkr.). Man har som regel kun få dage til betalingen – ellers går aktierne til en anden i køen. Herefter går yderligere et par dage, og lidt afhængigt af hvor hurtig ens bank er, og kommer et antal midlertidige aktier ind i ens depot (nogle gange hedder de BTA andre gange BTU – se nedenfor). Min bank, Nordea, har endnu aldrig fået det til at virke, så jeg kan købe eller sælge BTA’er eller BTU’erne. Men som regel er der en livlig handel med disse midlertidige aktier før aktien er officielt til salg på Nasdaq, First North eller Aktie Torget. Datoerne for handel med BTA hhv. aktier fremgår altid T-Y-D-E-L-I-G-T af prospektet.

Efter den endelige godkendelse af aktierne på den relevante børs, er på plads, konverteres de til ordinære aktier i dit depot. Det foregår altid over en weekend: fredag handles BTA’er – og mandag går aktien i luften. Nordea plejer at være ret langsomme til denne konvertering. Men da jeg køber med et langt perspektiv, har jeg en ret flegmatisk tilgang, da jeg ved, at de som regel får det til at spille i løbet af nogle uger. Min bankrådgiver, Marlene, tager det efterhånden også meget pænt, når jeg mailer hende om endnu en ukendt, svensk aktie, der igen er kommet forkert ind i mit depot.

Dét var det!

Længere er processen ikke. Den tager op til 1-2 måneder, og jeg må da sige at den første gang, jeg sendte mange tusinde kroner ud af landet, var jeg lidt nervøs for, om jeg så dem igen. Men på funderunderlig vis materialiserer de sig altid som aktier i mit depot, så i dag er jeg helt rolig ved processen.

Lad mig dele en oplevelse: Sidste sommer ventede jeg forgæves på en stak aktier, jeg havde købt, og en dag i sommerferien ringede jeg derfor til Stockholm og fik fat i den ansvarlige for emissionen. Jo, han havde mine aktier liggende på skrivebordet, sagde han. Nordea havde nemlig nægtet modtagelsen. Efter to yderligere telefonopkald lykkedes det at få aktierne ind i mit depot ca. 5 uger efter de var godkendt. Årsagen? Hvis det bliver mellem dig og mig: fordi jeg havde skrevet forkert depotnummer på anmäldningssedlen

 

Et par begreber, det er godt at kende når man køber frisktrykte aktier

Der er en principiel forskel på en notering og en aktieudvidelse. I det første tilfælde optages aktien til handel på en børs efter salget af aktierne og i det andet tilfælde, handler det om at skaffe ekstra kapital via salg af flere, nye aktier i et allerede noteret selskab. Det ene er såmænd ikke bedre end det andet – og jeg skelner sjældent og kan umiddelbart ikke se forskel på mit afkast – ud over at selskaber, der noteres, oftere er længere væk fra markedet – og risikoen typisk større.

Hvis det er en aktieudvidelse: Man skal kigge efter udvidelsen sker med eller uden støtte af tegningsretter (stöd av teckningsrätter, på svensk). Er det uden støtte, er risikoen for, at man ikke får aktier, desværre ret stor. Systemet er, at de bestående aktieejere har forret til at købe aktierne før os andre, der ikke allerede er ejere. Ejer man aktien på forhånd, dukker der en tegningsret op i ens udenlandske depot. Den kan enten sælges, hvis man ikke ønsker at købe flere aktier, eller bruges som støtte. Som konjunkturerne er for tiden, bliver næsen alle udvidelserne overtegnede, og de, der ikke har støtte af tegningsretter, får en lang næse. Vil du undgå det, så læs videre!

Hvordan sikre man sig så aktier alligevel? Jo, man kigger prospektet godt igennem. Og så køber man simpelthen en position i selskabet før sidste dag for handel inklusiv tegningsretter. Datoen står angivet i materialet og er sjældent gemt væk. Køber man ind i selskabet før skæringsdatoen, får man helt automatisk tegningsretterne, og kommer dermed forrest i køen til en forhåbentlig attraktiv aktie. Bemærk at aktierne måske falder dagen efter skæringsdagen, hvis det er en populær emission.

En anden variant, der forekommer i prospekterne er units. Units er, når man pakker aktier sammen med optioner. Optioner er en ret til at købe en aktie til en fastsat pris på et forudbestemt tidspunkt – f.eks. om et år. Ideen er, at om et år, kan man købe aktien til en lav pris og dermed få en gevinst, hvis aktiekursen steget. Ofte er forholdet én aktie + én option, to aktier + én option eller to aktier + to tidsforskudte optioner – den ene om eet år den anden om to.

Fordelen for selskabet ved units er, at det er en to-i-én emission. Der kommer ny kapital her-og-nu – og der kommer flere igen om et år. På den måde kan virksomheden sikre sig kapital til f.eks. at markedsføre det produkt, der udvikles for pengene fra den første runde af emissionen.

For dig og mig som investor er fordelen, at virksomheden med optionerne har et pres for at vise resultater: ingen resultater= lav aktieværdi=ingen ønsker at bruge sine optioner=ingen kontanter i kassen=udviklingen af virksomheden går i stå.

Ulempen er, at investor binder sig til at få pungen op igen – med mindre man kan leve at ens ejerandel udvandes.

Hvis det alene er aktier, der sælges, kaldes de midlertidige aktier ’BTA’ og hvis det er units, hedder det ’BTU’.

Det sidste, jeg vil nævne, er begrebet ’lex ASEA’-uddeling. Dét optræder, når en virksomhed ønsker at uddele en del af virksomheden til aktieejerne. Selskabet bliver simpelthen opsplittet i 2 selvstændige virksomheder. Baggrunden kan være, at der er et oplagt spin-off – f.eks. at produktet, som virksomheden har udviklet, kan anvendes til mere end én ting. Givet at vækstvirksomheder ofte er presset på ressourcerne, vurderer de, at ideen er så god, at den skal have sit eget liv – men bare ikke i moderselskabet, for dér er ikke ressourcerne til at bringe den til markedet, når det primære produkt også skal ud.

I min egen portefølje er Braincool et resultat af en sådan lex ASEA-uddeling fra Dignitana.

Prospekterne til salg af aktier (der hedder memorandum på svensk), er et digert og formelt dokument. Bruger man tiden på at læse det, kommer man langt ind i virksomheden, rundt om deres produkt, får indblik i markedet osv. De er som regel på svensk, men min oplevelse er at det godt kan læses, og man lærer hurtigt de særlige business-svenske termer. Personligt læser jeg dem altid. Jeg kan nemlig bedst lide at investere med mine øjne vidt åbne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.