Mens vi venter på en PM – aktier i start-up virksomheder

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Set med traditionelle investorøjne kan det være irrationelt at investere i en virksomhed der har en omsætning på 0 kr. – hvad den i øvrigt også havde hele sidste år. Glem alt om P/E og alle de nøgletal man normalt tjekker.

Det tog mig også noget tid at gennemskue hvorfor en aktie i en virksomhed uden omsætning pludseligt steg måske 80% på en uge – for så to uger senere at halvere sin værdi igen. Og ikke mindst tog det mig også en rum tid at komme til et punkt hvor der var nok is i maven til ikke at blive alt for euforisk eller gå helt i panik over den type udsving. Pludselig var depotet røget gennem taget og kort efter skulle jeg skrabe resterne af gulvet.

Vækstaktier lever sit eget liv. Og det er i endnu højere grad, end for større selskaber ,forventning der styrer kurserne. Det er i hvert tilfælde ikke det direkte afkast – for det er der ikke noget af. Da jeg bevægede mig ind på dette felt, lærte  jeg hurtigt et nyt ord: burn-rate.

Lad mig give et eksempel. Jeg har en mindre aktiepost i Arocell, et meditech-selskab, der laver udstyr, som kan måle vækst i kræftknuder. Deres produkt, når det kommer på markedet, vil gøre overvågningen af cancer-behandlede letter, billigere og mere præcis. Deres Q1-15 viste en omsætningen på 0 SEK i kvartalet, og der var en burn-rate på 3,2 mill SEK. Aktien er steget på det sidste.

Hvorfor så sætte sine penge i vækstvirksomheder?

Allerførst fordi afkastmuligheden er stor. Et eksempel er Fingerprint Cards fra Göteborg. 1. januar 2013 kostede aktien 12,35 SEK og i juni 2015 er dagskursen 119. Nedenfor har jeg fra deres hjemmeside hentet kursudviklingen:

Fingerprint

kilde: www.fingerprints.com

Den rejse ville jeg gerne have været med på! Tænk bare: 1.000 aktier købt for ca. 10.000 dkr  i  januar 2013 ville i dag være ca. 95.000 dkr værd. Så er procentregning sjov!

Men  det er en rejse der har krævet is i maven! I efteråret ’13 var aktien steget fra 12,35 til ca. 85 SEK, for derefter at dykke til lige under 30 SEK i januar ’15, hvorefter raketten blev fyret af hen over foråret.

 

 

 

Investér med åbne øjne

Der er ingen tvivl om afkastet kan komme –  men der heller ingen tvivl om at risikoen er mindst lige så stor!

På et tidspunkt købte jeg aktier i en lille virksomhed i Blekinge, NFO Drives, der laver omformere så elmotorer kører jævnere, med mindre strømforbrug og uden magnetisk påvirkning af elektronik i nærheden. Godt produkt, rammer en grøn trent – men de kunne bare ikke få det over rampen. Så aktien er sevet og sevet, og da jeg solgte, havde jeg tabt 20-30%, og siden er den faldet yderligere 15%. En raket der aldrig kom op at flyve…

En anden i porteføljen er Nexam Chemical, der laver bindemidler til plastik. Jeg tror på, det nok skal blive en stærk aktie, men hidtil er mit  (om end urealiserede) tab 43%.

Så: Risikospredning længe leve!

Mens vi venter på en PM

Min erfaring er, at det er vigtigt at evaluere aktierne løbende.  Og finde den rette balance mellem utålmodighed og den rigtige tålmodighed. Hvor ville det have været træls at sælge Fingerprint, da de var i kurs 30 i januar…for derefter at se dem tredoble deres værdi få måneder senere!

Med små vækstaktier lærer man hurtigt betydningen af en pressemeddelelse – et PM som det hedder på svensk. Ofte er den nemlig offentliggørelsen af en PM, der er den store kurstrigger – og ikke opjusteringer eller hævede kursmål ved C20- eller OMX30-selskaberne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.